27
aug
2013

Zittend werk heeft negatief effect op beweeggedrag

Slechts één op de drie Nederlanders met een zittend beroep beweegt voldoende en iets meer dan een kwart sport genoeg. Als medewerkers via de werkgever mogen sporten, doen ze het liefst een individuele sport: fitness, hardlopen of zwemmen. Dit blijkt uit het onderzoek van Sport & Zaken onder 10.000 medewerkers van 41 verschillende bedrijven.

Zittend beroep
Slechts één op de drie Nederlanders met een zittend beroep haalt deze Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Ter vergelijking: het aantal volwassen Nederlanders dat volgens eigen zeggen aan de NNGB voldoet, is sinds 2006 redelijk stabiel en schommelt rond de 59 procent (TNO, trendrapport bewegen & gezondheid 2012).

Nederlanders met een zittend beroep sporten wel vaker dan gemiddeld: iets meer dan een kwart sport drie keer per week twintig minuten intensief. Ter vergelijking: het gemiddelde bij volwassen Nederlanders voor deze Fitnorm ligt al jaren rond de 20 procent (TNO, trendrapport bewegen & gezondheid 2012).
Inactief
8 procent van de Nederlanders met een zittend beroep doet helemaal niets aan sport en bewegen en is inactief. Dit ligt iets hoger dan het landelijk gemiddelde bij volwassenen van 6 procent.

Een kwart van de werkenden met een zittend beoordeelt de eigen gezondheid dan ook "zeer slecht tot onvoldoende". 65 procent heeft de intentie om meer te gaan bewegen.
Welvaartsziektes
Eric van der Veen, bewegingswetenschapper en bij Sport & Zaken verantwoordelijk voor de organisatie van sportprogramma’s bij bedrijven: "We zien het dagelijks in de praktijk; mensen met een zittend beroep bewegen gedurende de dag nauwelijks. Inactiviteit is een potentiële risicofactor van welvaartsziektes zoals diabetes en kanker. Bovendien presteer je beter als je actief bent. Gelukkig realiseren steeds meer bedrijven zich dat ze hieraan positief kunnen bijdragen door het personeel te stimuleren te gaan sporten."

Top 5 meest populaire bedrijfssporten:

1. Fitness
2. Hardlopen
3. Zwemmen
4. Fietsen en volleybal
5. Wandelen

Conditie en mentale ontspanning
Het belangrijkste motief voor medewerkers om te starten met sport is het verbeteren van de lichamelijke conditie (68 procent) of de algemene gezondheid (38 procent). Ook het reduceren van stress, of mentale ontspanning (48 procent) is voor medewerkers een belangrijk motief om te sporten.