03
nov
2014

Werkstress effectief te lijf

Verzuim door werkstress kost werkgevers ruim 2,2 miljard euro, zo blijkt uit onderzoek van TNO in 2014. Wat kunnen we doen om werkstress effectief te lijf te gaan? De Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan (OVAL) deed onderzoek onder haar leden, en heeft de top 3 van interventies voor organisaties en werkenden op een rijtje gezet. Werkenden blijken het meest gebruik te maken van individuele coaching. Leidinggevenden maken vooral gebruik van trainingen waarin zij leren om stresssignalen te herkennen en hier adequaat op te reageren.

Bij het aanpakken van werkstress bij werkenden gaat het om een combinatie van mentale en fysieke vitaliteit. Op nummer één staat individuele coaching met vooral aandacht voor het mentale aspect. Op de tweede plaats komen leefstijltrainingen met praktische adviezen over onderwerpen als voeding en beweging. De derde plaats wordt ingenomen door fysieke trainingen, die vaak worden gecombineerd met coaching of trainingen op mentale weerbaarheid.

Op organisatieniveau worden met name veel workshops en trainingen ingezet. Sessies in het signaleren en hanteren van stress staan bovenaan, gevolgd door trainingen gespreksvoering waarin leidinggevenden en medewerkers wordt geleerd om op een effectieve manier met elkaar in gesprek te gaan over werkdruk. Op de derde plaats staat de teamaanpak werkdruk waarin workshops worden gecombineerd met gezondheidsscans en persoonlijke coaching.

De branche voorziet in de toekomst een toename van trainingen Mindfulness en de inzet van digitale hulpprogramma’s waardoor mensen zelf hun ervaren werkdruk kunnen monitoren en aanpakken.

Bron: Persbericht OVAL, 3 november 2014