06
jul
2015

Gezonde lunch kan levensgevaarlijk zijn

Lunchen met een grapefruit of een glaasje sinaasappelsap lijkt gezond. Maar pas op, wie veel citrusvruchten nuttigt, heeft een hogere kans op huidkanker.
 
Dat meldt de site de Amerikaanse Brown University. Citrusfruit is weliswaar heel gezond, maar het maakt de huid gevoeliger voor zonlicht. De onderzoekers keken naar een groep van meer dan 100.000 mensen met een blanke huid en hun citrusconsumptie. Degenen die elke dag anderhalf stuks citrusfruit of meer aten, hadden 36 procent meer kans op een melanoom.
 
Verhoogde gevoeligheid
De oorzaak van de verhoogde gevoeligheid voor UV-straling, is de aanwezigheid van een organische verbinding genaamd psoraleen in het fruit. In grapefruits zit deze vooral in de vezels rondom het vruchtvlees, in sinaasappels in het vruchtvlees zelf. Daarom krijg je er meer van binnen wanneer je een hele grapefruit eet, dan wanneer je de vrucht uitperst. Bij de sinaasappel is dat precies andersom: je consumeert meer psoraleen in een sapje, dan wanneer je de hele vrucht eet. Psoraleen zorgt ervoor dat de huid gevoeliger wordt voor zonlicht. Brown University haalt voorbeelden aan van barkeepers met zonverbrande handen omdat ze de hele dag limoensap maken voor cocktails.
 
Vitamine c
De onderzoekers willen mensen niet afraden om citrusfruit te eten omdat dit een belangrijke bron is van onder andere vitamine c. Ze willen wel dat mensen zich bewust zijn van de mogelijke gevolgen en adviseren liefhebbers van grapefruits en sinaasappelsap om zich extra goed in te smeren voordat ze de zon in gaan.
 
In het onderzoek is specifiek gekeken naar melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Onderzoeker Abrar Qureshi zegt dat er ook nog wordt gekeken naar het verband tussen citrusfruit en de vaker voorkomende vormen van huidkanker basaalcelcarcinoom en plaveiselcarcinoom.
 
Bron: overpreventie.nl