03
jul
2015

Zonlicht belangrijker dan gedacht

Wie veel in de zon werkt, loopt verhoogd risico op beroepsgerelateerde huidkanker. Maar de zon mijden kan volgens een Britse dermatoloog net zo dodelijk zijn.
 
Dermatoloog Richard Weller van de University of Edinburgh concludeert uit eigen onderzoek dat blootstelling aan zonlicht fysieke prestaties kan verbeteren, zo meldt het Sunlight Research Forum (SRF) in een persbericht. Dat zonlicht zorgt voor de productie van vitamine D, weten veel mensen al wel. Maar volgens Weller is zonlicht ook verantwoordelijk voor de aanmaak van stikstofoxide in het lichaam. Deze stof verwijdt bloedvaten en houdt zo onder meer de bloeddruk onder controle. Hoge bloeddruk is ‘s werelds grootste veroorzaker van vroegtijdig overlijden en ziektes, omdat het leidt beroertes en hartfalen.
 
Zelfs een kleine verlaging van de bloeddruk zal het aantal slachtoffers van beroertes en hartaanvallen verlagen, zo claimt het SRF. Weller: “Zonlicht zou dat zomaar kunnen doen. Door dat de huid na blootstelling aan zonlicht stikstofoxide vrijlaat in het bloed.”
 
Teveel zonlicht staat erom bekend huidkanker te kunnen veroorzaken, maar het ligt veel ingewikkelder dan dat, stelt de dermatoloog: “Dermatologen zijn terughoudend om hun voorzichtige omgang met zonlicht te veranderen. Echter de brede voordelen van zonlicht kunnen niet langer genegeerd worden”, aldus Weller.